Petiție

Petiție adresată Parlamentului European și Consiliului Europei

Îndemnăm Uniunea Europeană să aprobe Directiva care protejează avertizorii de integritate, care acum suferă represalii datorită faptului că semnalează situații de fraudă și corupție și, uneori, își riscă chiar și viața pentru acest lucru.

E nevoie de curaj să vorbim despre corupție. Cei care ridică semnalul de alarmă cu privire la greșelile de la locurile de muncă sunt adevărați campioni ai democrației și libertății de exprimare. Aceștia nu ar trebui să se confrunte cu represalii, intimidări sau șomaj datorită faptului că au prevenit și raportat daune în interesul public. Nu numai că avertizorii de integritate ar trebui să fie protejați prin lege, aceștia ar trebui să fie încurajați să vorbească liber și să li se mulțumească pentru contribuția pe care o aduc.

A fost nevoie de mai mult de doi ani să derulăm o campanie cu 90 de organizații ale societății civile europene, pentru a ajunge la primul pas important: proiectul de propunere al Comisiei Europene, care a fost anunțat în aprilie. Acesta a fost începutul eforturilor de a proteja avertizorii de integritate, inițiativă care trebuie finalizată fără întârziere. Proiectul de directivă trebuie aprobat înainte ca mandatele legislative să se încheie; dacă nu, Uniunea Europeană va pierde ocazia de a proteja acei cetățeni care scot lucrurile la iveală.

La sfârșitul anului 2018, Parlamentul European a ascultat sugestiile societății civile și a propus îmbunătățiri care ar determina ca protecția avertizorilor de integritate în Europa să fie cu adevărat de clasă mondială. Momentan, instituțiile europene au început o negociere în trei direcții pentru a crea textul final. Trebuie să profităm de acest moment, astfel încât viitorii avertizori din întreaga Uniune să știe că vor putea să vorbească liber și să-și urmeze conștiința fără teamă.

Dorim ca directiva să fie o adevărată protecție pentru avertizorii de integritate din întreaga Europă, astfel încât nimeni să nu își riște sănătatea, cariera sau viața privată atunci când trage un semnal de alarmă în legătură cu ilegalități sau corupție. Există un puternic sprijin public pentru avertizorii de integritate în Uniunea Europeană, însă multe state membre nu au reușit să introducă protecție adecvată. O directivă a UE va stabili o protecție minimă pentru avertizorii de integritate din întreaga Uniune și va îmbunătăți egalitatea între cetățenii UE.

Este deajuns. Protecția împotriva avertizorilor de integritate ar trebui să reprezinte o prioritate pentru Uniunea Europeană în ansamblu. Avem nevoie de o directivă puternică, care să conțină cel puțin următoarele aspecte:

  • Protecția avertizorilor de integritate trebuie extinsă la toate domeniile de lege ale UE, luând în considerare toți lucrătorii din diferitele industrii și toate tipurile de locuri de muncă.
  • Este nevoie de încredere în avertizorii de integritate ca aceștia să se poată adresa persoanei potrivite. Aceasta persoană nu va fi întotdeauna o membră a organizației în care s-au produs greșelile.
  • Avertizorii de integritate trebuie să aibe libertatea de a merge la sindicate, ONG-uri și la mass-media. Aceste organizații au capacitatea de a sfătui avertizorii cu privire la cel mai bun mod de acțiune și îi pot ajuta să producă schimbări, în cazurile necesare, atrăgând atenția publicului asupra problemelor existente.